Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlog10 tips om betere foto’s te maken

10 tips om betere foto’s te maken

1. Voorbereiding

Dit element klinkt misschien erg cliché maar het is zeker een belangrijk punt van een goede foto of serie. Bepaal van tevoren wat voor elementen je in je foto wilt verwerken en zorg ervoor dat dit allemaal geregeld is voordat je de foto gaat maken. Ook is het belangrijk dat je geheugenkaartjes geformatteerd zijn, je accu’s zijn opgeladen en je apparatuur allemaal netjes en overzichtelijk in je tas zit.

2. Bepaal je apparatuur

Om een teleurgestelde fotograaf te voorkomen is het belangrijk om je juiste apparatuur te gebruiken.Iets als het sterrenstelsel fotograferen met je mobiele telefoon klinkt misschien niet als een heel goed idee. Selecteer je apparatuur op een realistisch niveau. Probeer van tevoren al na te denken over wat het gevolg is van een groothoek-of-telelens. Op Youtube kun je verschillende filmpjes bekijken welke apparatuur je per situatie kunt gebruiken.

3. Fotografeer in RAW

Het fotograferen in RAW-formaat geeft je de mogelijkheid om achteraf kleuren aan te passen in een beeldbewerkingsprogramma als Photoshop, Lightroom of Capture One. Anders dan bij een jpeg foto geeft een RAW beeld je net wat meer informatie over de foto zelf. Het geeft je de mogelijkheid om kleuren, helderheid etc. aan te passen zonder dat de kwaliteit van de foto verloren gaat.

4. Vraag anderen om feedback

Misschien wel een van de belangrijkste elementen. Het vragen van feedback over je fotografie geeft je de kans om te ontwikkelen. Een ander ziet altijd elementen die kunnen verbeteren waarover je zelf nog nooit had nagedacht. Probeer ook verscheidene mensen te vragen; je moeder, een andere fotograaf, een museum, je tante die bij de beeldredactie van een bepaald tijdschrift zit etc. Door de verschillende antwoorden krijg je verschillende perspectieven over je beelden. Je kan uiteindelijk zelf bepalen wat je met de gekregen feedback doet.

5. Ontwikkel jezelf als fotograaf

Wat goed aansluit bij “Punt 4” is jezelf constant laten bijscholen. Dit kan doormiddel van een cursus, maar ook door het kijken van tutorials op internet. Tegenwoordig bestaan er veel workshops. Het is van belang om goed kritisch te kijken naar degene die de workshop geeft. Je hoeft namelijk geen papieren te halen als fotograaf om workshops te geven, wat betekend dat de kwaliteit nogal eens kan ontbreken van een workshop waar je vaak veel geld voor neerlegt (soms wel tot €300 per dag!). Door je te laten inspireren in andermans werk kun je je eigen werk verbeteren door elementen uit de leerpunten te halen.

6. Stel doelen

Als fotograaf is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. Dit kun je op wekelijks, maar ook op jaarlijks niveau bepalen. Schrijf deze doelen op en bekijk halverwege hoever je bent gekomen om dat doel te bereiken. Soms kan een bepaald doel leiden tot een ander project/stroming fotografie waar je mee bezig wilt gaan. Bekijk het als een snelweg waar je langs staat. Je blijft op de plek staan en ontwikkeld niet. Heb je een doel gesteld? Dan zit je op de baan en ga je beetje maar beetje vooruit. Doelen hoeven daarnaast ook niet altijd extreem groot te zijn. Je kan doelen stellen als: Aan het einde van dit jaar wil ik minimaal vijf fotoshoots met honden fotograferen. Alles wat daar extra overheen komt, moet je als extra zien.

7. Samenwerken

Elk persoon heeft zijn of haar kwaliteiten. Waarom zou je een geheel project alleen willen doen, terwijl je kwaliteiten bij 1 onderdeel daarvan liggen? Vergelijk het met een film; iemand doet het geluid, de edit, het filmen zelf, het verhaal etc. Door meerdere creatievelingen bij elkaar te halen kun je een concept neerzetten wat duizendmaal zo sterk werkt, omdat iedereen simpel gezegd gespecialiseerd is in hetgeen wat hij of zij doet. Jij als fotograaf kan je focussen op je eigen taak.

8. Wees creatief

Wat ik als fotograaf de laatste tijd vaak genoeg opmerk is dat fotografen elkaar gaan nadoen. Concepten worden op dezelfde manier uitgevoerd en verschillen soms nauwelijks van elkaar. Probeer als fotograaf creatief te zijn met je ideeën. Er zijn veel verschillende manieren om een concept uit te voeren. In het dagelijkse leven pik ik elementen eruit die ik in mijn fotografie kan gebruiken als onderwerp of thema. 

9. Laat je inspireren

Vooral in de geschiedenis van de fotografie zijn zeer interessante verhalen te lezen over verschillende fotografen en hun oeuvre (al het werk van een kunstenaar). Er zijn op internet documentaires te vinden die je een kijkje in het leven geven bij invloedrijke fotografen als Sally Mann, Guy Bourdin, Helmet Newton, Annie Leibovitz, Richard Avedon, Ansel Adams etc. Naast fotografie, kun je je ook door andere kanalen laten inspireren. Denk aan films of kunst, maar ook uitspraken en verhalen kunnen je aan het denken zetten. Fotografen voelen vaak de neiging om gelijk een bekende fotograaf te noemen wanneer iemand ze vraagt wie ze als inspiratiebron zien. Ook gebeurtenissen kunnen inspirerend werken. 

10. WORK-ON-IT!

Een goede fotograaf word je niet in een dag, was het maar waar. Je zal vaak genoeg fouten maken, maar het is de kunst om weer op te staan en door te gaan met fotograferen. Daarnaast zal ook niet iedereen je werk altijd even geweldig vinden, dat moet je kunnen accepteren. Fotografie lijkt altijd dé geweldige baan, je komt op veel plekken en je hebt veel vrijheid. In realiteit ben je zo’n 10% van je werktijd met je camera op pad als professioneel fotograaf en de rest van de tijd breng je door achter je computer, met klantgesprekken of onderweg, heel veel onderweg. De enige manier om een succesvol fotograaf te worden is door hard te werken. Je moet jezelf altijd willen verbeteren en kritisch op jezelf blijven. Uiteindelijk zal je hard werken worden beloond.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot