Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogBack To Work

Back to Work!

De vakantie is (voor de meesten van ons) voorbij. Het echte leven staat weer voor de deur en de camera komt weer onder het stof te liggen in de woonkamer. Ergens in je achterhoofd blijft het knagen om je toch weer met die camera bezig te houden. In dit artikel worden acht tips besproken om je fotografie op pijl te houden, ook wanneer je gewoon weer aan het werk moet. 

1. Neem je camera bewust mee

De reden dat je vaak geen foto’s maakt, is dat je je camera niet bij de hand hebt. Neem je fototoestel eens spontaan mee ergens naartoe, wanneer je de hond uitlaat of wanneer je een stukje gaat fietsen. Je zult erachter komen dat er onderweg veel te fotograferen valt. Deze foto maakte ik in Hilversum. Ik had tijdens een wandeling mijn camera mee en kwam op straat deze vrouw tegen. Ik vroeg haar of ik een foto van haar kon maken, ze vond dit prima. Durf te fotograferen.

2. Houd je Social Media up-to-date

Elke dag vier foto’s plaatsen op Instagram is misschien ook wat overdreven, maar zorg er in ieder geval voor dat je mensen volgt die je inspireren. Door simpelweg veel beeld te zien, zal je meer zin krijgen om te fotograferen. Wees bewust van welke beelden je plaats. Ben je documentaire fotograaf maar fotografeer je ook bruiloften? Als je eenmaal de stempel hebt als bruidsfotograaf, zal het lastig worden om dit imago op korte termijn weer te veranderen. 

3. Wees bewust wat je plaatst op Social Media!

Probeer je werk en privé gescheiden te houden op kanalen als Youtube, Instagram en Facebook. Niet iedereen hoeft te weten waar je woont, wat je eet en op welke tijden je naar bed gaat. Bovendien kun je je bij het plaatsen van fotografie content meer focussen op de stijl die je uiteindelijk wilt uitstralen. Daarnaast trek je meer kwalitatieve volgers aan; mensen die jouw werk waarderen. Laat mensen wel zien waar je je op dit moment mee bezig houdt, welke thema’s je aanspreken en hoe je met je onderwerp omgaat. Probeer te balanceren op wie je bent en wat je wilt uitstralen.

4. Volg (juiste) cursussen

Om up-to-date te blijven met je fotografie is het volgen van fotografie cursussen een slimme keuze. Pas wél op met het kiezen van een workshop. Vaak moet je honderden euro’s betalen voor cursussen waar je allen maar met de theorie aan de slag gaat terwijl het verhaal ook van essentieel belang is bij het maken van een foto. Veel fotografen willen simpelweg geld verdienen met het geven van workshops. Daarnaast hoeft je geen diploma’s te hebben om cursussen te geven. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat het vinden van de juiste instellingen en knopjes niet in een dag of een paar dagen aangeleerd kan worden en het volgen van deze cursussen lang niet zo effectief is als dat je denkt dat het is. Camera apparatuur heeft weinig te maken met een goede foto kunnen maken. Wel bestaan er een aantal goede online cursussen van bekende fotografen. Een goed voorbeeld hiervan is een Masterclass van de beroemde fotograaf Annie Leibovitz.

5. Ga met andere fotografen op pad

Sommige fotografen gunnen elkaar het licht niet in de ogen. De een heeft betere apparatuur, de ander heeft een fotowedstrijd gewonnen en ga zo maar door. Zelf werk ik veel samen met andere fotografen, van alle leeftijden en van elk niveau. Je kan altijd van elkaar leren, zowel op technisch vlak, als op het verhalende deel. Je krijgt nieuwe inzichten in fotografie en ontwikkelt jezelf als fotograaf. Het makkelijkst is om met elkaar af te spreken en op pad te gaan om bewust te fotograferen. Daarnaast kun je elkaar feedback geven tijdens het werk en buiten dat, is het vooral erg gezellig om met elkaar over hetzelfde onderwerp te kletsen.

6. Vraag feedback (ook aan je oma!)

Een van de belangrijkste elementen die ik in mijn fotografie carrière altijd heb blijven doen, is het vragen van feedback. Blijf erg kritisch naar je eigen werk en ga niet naast je schoenen lopen. In het begin kan het lastig zijn om kritiek te ontvangen, maar probeer in te zien dat niet altijd iedereen dezelfde mening heeft als jou. Deze feedback kun je aan iedereen vragen. Het is juist goed om af en toe je werk aan iemand te laten zien die geen verstand heeft van fotografie omdat diegene andere inzichten kan geven. Wees daarnaast ook niet bang om op andere mensen af te stappen om te vragen wat ze van je foto’s vinden, mensen vinden het vaak alleen maar leuk om tips te geven. 

7. Probeer een stijl te creëren

Misschien wel een van de lastigste elementen van de fotografie: het creëren van een eigen stijl. Als fotograaf ben je altijd bezig met het ontwikkelen van deze stijl. Stel jezelf de vragen; wat wil ik fotograferen en vooral waarom? De verbinding die jij hebt met je onderwerp verteld veel over jou als persoon. Kies de onderwerpen en thema’s die jou interesseren en probeer vooral niet andermans stijlen na te apen. Natuurlijk kun je je laten inspireren door andere fotografen of filmmakers maar het creëren van unieke beelden is vele malen interessanter. Daarnaast vergt het vinden van je eigen stijl vooral veel doorzettingsvermogen en zal deze niet gelijk ontstaan bij het maken van een aantal vakantiekiekjes met een mooi VSCO filter. Een eigen stijl gaat veel verder dan dat en heeft betrekking tot de keus van je onderwerp, tot aan het vertellen van een verhaal in je foto. 

8. Bezoek musea

Het bezoeken van musea met relevante fotografen of kunstenaars kan inspiratie bieden voor nieuwe fotografie-projecten waarop je je wilt focussen. Zowel de presentatie als demanier van werken kan je inzicht geven hoe een project vormgegeven kan worden. Zelf onthoud ik altijd een aantal elementen van een tentoonstelling die ik zelf later eventueel kan samenvoegen in mijn eigen projecten, uiteraard wel op een andere manier. Interessante musea in Nederland zijn onder andere FOAM, Huis Marseille Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. 

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot