Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogFamiliekiekjes maken in de herfst
DOOR

Familiekiekjes in de herfst

Al snel denk je dat de mooiste momenten met de kids het beste worden vastgelegd door een fotograaf met een professionele camera. Dit is niet waar! Tijdens een herfstwandeling in het bos kun je ook mooie kiekjes maken met je smartphone. Met een beetje handig vooruit denken en een aantal leuke accessoires krijg je ook fotograaf waardige foto’s.

Denk vooruit

Goed gekleed

Zorg voor rust in de kleding: dus geen drukke prints, grove structuren of merknamen. Dit leidt enorm af van waar het uiteindelijk om gaat in de foto: de kinderen. Het is belangrijk kleuren te kiezen die mooi passen bij de achtergrond. Voor fotograferen in de herfst kun je het beste kiezen voor geel, rood, wit en blauw. Kleuren die mooi afsteken bij de herfstkleuren van de omgeving.

Gebruik accessoires

Bedenk welk speelgoed handig is tijdens het fotograferen. Als de kinderen gek zijn op voetballen vinden ze het geweldig om hard achter een bal aan te rennen, maar dit is wel lastig om goed vast te leggen met je smartphone. Handiger is om dan bijvoorbeeld een paraplu of een favoriete knuffel mee te nemen. Wat ook een bijkomend voordeel is dat het kinderen een houding geeft. Degene die op dat dat moment wordt vastgelegd hoeft zich niet af te vragen: wat moet ik met mijn handen doen, of hoe moet ik gaan staan.

Locatie

Het is leuk om voor een bos te kiezen waar de kinderen normaal niet zo vaak komen. Gegarandeerd dat ze op de grond interessante items vinden. Als je graag spontane en lachende gezichten in de foto’s ziet, betrek de kinderen dan in een activiteit die ze leuk vinden om te doen. De meeste kids laten graag met trots zien waar ze goed in zijn, dit moment kan je dan makkelijk vastleggen met je smartphone.

Smart met je smartphone

Scherpte in één klik

Bij het maken van foto's met je smartphone is het van belang dat je goed scherp stelt. Scherpstellen met een smartphone is niet ingewikkeld: houd de telefoon zo stil mogelijk en tik op het scherm op het punt waarop scherp gesteld moet worden: de ogen. Daar wordt het eerst naar gekeken, dus zorg ervoor dat die goed scherp zijn.

Natuurlijk licht

Er gaat niet boven fotograferen met natuurlijk licht. De mooiste kiekjes met je smartphone maak je buiten. Hoe meer licht hoe beter de foto. De verleiding is dan ook groot om te fotograferen met een flitser. Doe dit niet! De flitser van je smartphone is geen filter, maar een lampje. Hierdoor kan de flitser een foto overbelicht maken.

Zelf regelen

Wanneer je foto’s maakt met een smartphone kun je vaak de belichting instellen op je touchscreen. Klik op het lichtste stuk van je foto zodat dit stuk goed belicht wordt. Wanneer je juist een donker stuk aan klikt zal dit opgelicht worden, maar dan is wel de rest van je foto overbelicht.

Let op je standpunt

Fotografeer op ooghoogte van het kind. Dit geeft een intiem resultaat en het is voor kinderen geruststellend als je niet te ver boven hen uitsteekt.

HDR

Tegenwoordig hebben veel smartphones de optie HDR. Dit staat voor High Dynamic Range (hoog dynamisch bereik). Vooral voor het fotograferen in het bos is HDR een uitkomst. Het is ideaal voor situaties waarin er sprake is van moeilijk licht, bijvoorbeeld het tegenlicht van de zon. De foto komt door het gebruik van deze optie dichter bij het beeld dat je met het blote oog ziet. HDR voegt de beelden van drie foto's (onderbelicht, origineel en overbelicht) samen.

Live Photos

iPhone heeft een optie om Live Photos te maken. Dit is een erg leuke optie om te gebruiken bij fotograferen van kleine kinderen, omdat ze moeite hebben om stil te zitten. Zodra je een foto maakt en de Live Photos-functie ingeschakeld staat, pakt iPhone ook anderhalve seconde voor en na het moment van de foto. Al deze beelden worden achter elkaar gezet, waardoor er een animatie van ongeveer drie seconden ontstaat. Leuke van deze optie is dat je kunt selecteren welk beeld als hoofdfoto wilt gebruiken. Een foto die op het eerste gezicht onbruikbaar lijkt, kan dan toch een mooie foto zijn.

Neem de tijd

Misschien had je een hele planning gemaakt om de kids met een meegenomen vliegtuig te laten spelen. Terwijl ze veel liever in de blaadjes willen rollen. Dwing ze dan niet! Een stralend kind tussen de blaadjes levert dan een veel betere foto op. Wordt niet ongeduldig en speel in op onverwachte situaties.

Trustpilot