Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogFotograferen met je telefoon

Fotograferen met je telefoon

Sinds de komst van de mobiele telefoon is fotografie voor vele mensen nóg bereikbaarder geworden. In 2009 op twaalfjarige leeftijd gebruikte ik de toenmalige Sony-Ericsson met vijf megapixel camera. Met een zelfportret die ik toen maakte stond ik in de finale van de National Geographic Fotowedstrijd categorie ‘Mens’. Hiermee wil ik vertellen dat een dure camera, er niet voor zal zorgen dat je foto’s ook daadwerkelijk beter worden. Als fotograaf moet je een samenwerking vinden tussen gevoel en beeld dat je kunt vastleggen. Dit gevoel hebben we allemaal, alleen net even anders. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zonsondergang op het strand waarbij we allemaal wegsmelten.

Waar moet je aan denken?

Licht is een belangrijk aspect bij het maken van een goede foto. Als fotograaf moet je als het ware met licht je foto schrijven. De lichtinval bepaald de vorm van je foto.

Zijn er bepaalde apps die je kan gebruiken?

VSCO en Snapseed zijn erg goede (en deels gratis) apps waarbij je veel aanpassingen gemakkelijk kan bewerken. Bij VSCO heb je voor twintig dollar een jaarabonnement. Je hebt dan oneindig veel filters die je ook nog eens kan personaliseren.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde stijl. Zo is bij de foto hierboven gekozen voor een vintage stijl, dit kan bijvoorbeeld om meer eenheid in je Instagram feed te krijgen.
Veel mensen om mij heen schaffen een dure spiegelreflexcamera aan. Super handig, zo’n camera waarbij je alles zelf kan instellen. Echter weten veel mensen niet hoe je de camera moet instellen, raken gefrustreerd en focussen zich niet meer op de foto waarmee ze bezig waren. Deze afleiding zal vaak eindigen met het verkopen van de dure camera op Marktplaats.
Met een telefoon kun je prima fotograferen, alleen met weinig licht wordt fotograferen erg lastig. Het afdrukken van foto’s via een telefoon, kan ook nog wel eens voor problemen zorgen. Op een klein scherm lijkt de foto erg mooi, maar wanneer een foto via een telefoon wordt vergroot, mist het beeldkwaliteit. Dit heeft te maken met het feit dat het telefoonbestand simpelweg te weinig informatie bevat om uit te kunnen vergroten. Daarnaast zal het beroep fotografie niet snel verdwijnen. Een professionele fotograaf heeft niet alleen verstand van het maken van een goed beeld, maar kijkt ook naar de beeldtaal die gebruikt wordt, de toepassing en het verhaal van een fotoserie. Voor een goede campagne zijn deze elementen onmisbaar.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot