Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogFotografietips voor mooie kerstfoto's

Fotografietips voor het maken van mooie kerstfoto's

De lockdown waarin we zijn beland geeft ruimte voor het ontwikkelen van de fotografie kennis. De kerstboom staat bij de meeste mensen weer opgetuigd.

Witbalans

De kerstverlichting in je kerstboom zal zorgen voor een kleurzweem in je beelden. Het kan daarom zijn dat je beelden oranje uitvallen. Op het moment dat je de witbalans van je camera op automatisch zet, kan het voorkomen dat de witbalans begint te schommelen. Als je in RAW fotografeert, kun je achteraf de witbalans nog aanpassen in een bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop of Lightroom.

Flitslicht vs zonder flits

Op het moment dat je gaat fotograferen met flitslicht zal de sfeervolle kerstverlichting minder naar voren komen, omdat het flitslicht feller en sterker is dan je kerstverlichting. Je flitst als het ware het bestaande licht weg.

Statief

Bij het maken van foto’s met weinig licht is het van belang om een statief te gebruiken om alsnog scherpe foto’s te krijgen. Als je helemaal zeker wilt weten dat je foto’s scherp worden, gebruik dan een zelfontspanner van 2 seconden. Je handen zorgen altijd voor een trilling wat kan zorgen voor onscherpte in je beeld. Zorg ervoor dat je een stevig statief hebt en kijk niet altijd naar het statief met het minste gewicht. Een degelijk statief staat stevig en zorgt voor stabiliteit.

Bokeh

Een veel voorkomende techniek is het effect wat ook wel ‘bokeh’ wordt genoemd. Dit is een vervaging van de lichtbron die als sfeervol kan worden beschouwd. Veel mensen hebben moeite met het creëren van bokeh. Allereerst is het belangrijk om de afstand van je onderwerp (wat je op de voorgrond gaat fotograferen) en de kerstverlichting te vergroten. Op de voorbeeldfoto zit er zo’n 1,5 meter afstand tussen het onderwerp en de verlichting. Je kan het effect ook maken door een zoomlens te gebruiken en een laag diafragma getal in te zetten. Hierdoor creëer je een korte scherpte diepte.

Fotograferen in avond of juist overdag?

Op het moment dat je overdag gaat fotograferen, dan kan het voorkomen dat je beelden minder sfeervol worden, omdat de kerstverlichting dan minder zichtbaar is. Je kan ervoor kiezen om iets later op de middag of in de avond te fotograferen om zo meer sfeer in de foto’s te krijgen. Let ook op je omgevingslicht. Zet eens een lampje aan in de hoek en kijk hoe het licht op de foto reageert. Een mooi tegenlicht van een spot kan ook fijn werken. Maak in dit geval wel gebruik van continu licht.

Wat kun je nog meer fotograferen in tijden van een lockdown?

De donkere dagen in december kunnen ervoor zorgen dat je wat meer binnen zit. Probeer je inspiratie ook in je huis te zoeken. Pak een mooie plant, een lamp (wat voor lamp dan ook, of dit nou een bouwlamp of een professionele studioflitser is) en ga uitproberen. Je zult zien dat je versteld zult staan van jezelf.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com