Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogHet fotograferen met een onscherpe achtergrond

Fotograferen met een onscherpe achtergrond

Tegenwoordig bevat bijna elke smartphone de functie ‘portret’, waarbij de achtergrond van de foto wazig wordt. Maar hoe doe je dit nou met een moderne systeemcamera of een spiegelreflexcamera?

Diafragma

Het diafragma is de opening in de lichtbaan van een lens of objectief die een bepaalde hoeveelheid licht door kan laten of tegenhouden. Bij veel camera’s kun je het diafragma zelf instellen. Je kan doormiddel van het diafragma de hoeveelheid licht bepalen. Het diafragma kun je vergelijken met de iris van de oog van een mens. In het donker wordt de iris groter, waardoor meer licht binnen je oog valt. Wanneer de zon fel schijnt, zal de iris kleiner worden. Hoe lager het getal, hoe korter de scherptediepte is in je foto (hoe waziger je achtergrond is). Diafragmagetallen als /1,2; f/1,4; f/1,6; f/1,8; f/2,0; f/2,2; f/2,5; f/2,8 geven over het algemeen een wazige achtergrond.
Figuur 1. Met veel licht moet je wel een hoge sluitertijd gebruiken bij een laag diafragma getal. Anders wordt de foto overbelicht. 

Objectief

Er bestaan verschillende objectieven waarbij je al snel een wazig effect in de achtergrond krijgt. Een goedkope versie van een van deze objectieven is de 50mm F/1.8, oftewel de ‘plastic fantastic’. Een goede manier om de eerste stap te zetten naar het maken van foto’s met een wazige achtergrond. Andere lenzen waarbij je gemakkelijk een onscherpe achtergrond mee creëert, zijn de 24-70mm F/2.8, 85mm F/1.4 en de 70-200mm F/2.8.

Een voorbeeld daarvan zien we in de onderstaande afbeelding. 
Figuur 2. Foto gemaakt met de Sigma 35mm F/1.4

Afstand onderwerp tot achtergrond

Een heel belangrijk aspect van het creëren van een korte scherptediepte is de afstand van je onderwerp (bijvoorbeeld een persoon) tot de achtergrond. Hoe verder je het onderwerp van de achtergrond plaatst, hoe korter de scherptediepte zal zijn en dus hoe waziger je achtergrond is. In de onderstaande afbeeldingen zie je hoe belangrijk de afstand tot je onderwerp is. Bij beide foto’s wordt hetzelfde diafragmagetal gebruikt. De sluitertijd speelt geen rol.
Figuur 4. Het onderwerp staat dicht op achtergrond. Hierdoor wordt de achtergrond minder wazig.
Figuur 3. Het onderwerp staat ver van de achtergrond. Hierdoor ontstaat diepte en dus een wazige achtergrond.

Inzoomen

Bij de 70-200mm F/2.8 kun je aardig ver inzoomen met je objectief. Bij 200mm zal je een kortere scherpte diepte creëren dan op 70mm wanneer je hetzelfde kader wilt aanhouden. Je kan er dus voor kiezen om een paar stapjes naar achteren te doen (het model blijft staan) en in te zoomen om een wazige achtergrond te maken.

Scherpstellen

Hier gaan veel fotografen nog de fout in. Hoe korter je scherptediepte op de foto, hoe meer onscherpte er ontstaan in je beeld. Het is van belang om op het juiste punt scherp te stellen in je foto. Bij een portret wil je over het algemeen dat de ogen scherp zijn. Bij sommige foto’s is de scherptediepte zó kort, dat zelfs de wimpers scherp kunnen zijn en de ogen zelf niet. Het lijkt vaak op je kleine schermpje wel scherp, maar als je ze later op de computer nog eens beter bekijkt, kun je er wel eens flink naast zitten. Controleer daarom altijd je scherpte door even in te zoomen op de foto op je camera. 

Oefenen

Probeer vooral te spelen met je diafragma en de afstand tot je onderwerp. Zet je camera op de manuele stand, om zo de controle te hebben over je instellingen. Je hoeft heus niet veel geld uit te geven voor het maken van een foto met een onscherpte achtergrond, maar geef niet gelijk op.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot