Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogHoe kies je de perfecte locatie

Hoe bepaal ik de juiste locatie of ondergrond voor mijn foto’s?

Een goede locatie of ondergrond is van essentieel belang als het gaat om het creëren van sfeer in je fotografie. In dit artikel lees je hoe je de juiste locatie kiest.

Zelf op onderzoek

Stap in de auto of op de fiets en ga een stukje rijden. Volg je route op intuïtie en zie waar je uitkomt. Vaak zijn het de onverwachte plekken met de mooiste lichtinvallen. Een locatie hoeft niet extreem uitgesproken te zijn, het gaat om de kleine elementen. Voor het maken van groepsfoto’s is het van belang dat je genoeg ruimte hebt om iedereen te positioneren. Een plek als het strand is dan perfect. Voor een individueler portret kun je een kleinere locatie gebruiken, omdat je simpelweg minder ruimte nodig hebt.

Ondergronden

Voor het maken van een stilleven, een recepten foto of bijvoorbeeld productfoto, is het van belang dat je een ondergrond kiest die bij het onderwerp past. Je kan bijvoorbeeld een eettafel gebruiken als ondergrond of een mooie houten vloer. Op Marktplaats zijn veel verschillende platen aluminium, zink of andere materialen te vinden voor een kleine prijs. Deze ondergronden kun je prima gebruiken bij het fotograferen van je onderwerp.

Web

Er zijn online talloze websites te vinden met locatiespots in Nederland. Dit kan erg handig zijn, omdat je van te voren weet wat je kan verwachten op de locatie. Een nadeel: er zijn waarschijnlijk al honderden foto’s gemaakt dus het is aan jou om er een bijzonder plaatje van te maken! Een voorbeeld van zo’n website: www.spotshare.nl

Google maps

Een andere tip die veel gebruikt wordt door fotografen is het gebruik maken van Google Maps. Op je telefoon of computer kun je gemakkelijk een geschikte locatie vinden voor je foto’s. Met de functie ‘street view’ kun je zelfs de locatie zelf bekijken. Let op: ze laten vaak een weergave zien die in de herfst of winter is gefotografeerd. Je moet hier proberen doorheen te kijken, omdat de begroeiing anders kan wezen.

Durf je eigen locatie te kiezen

Veel locaties die ik als fotograaf persoonlijk gebruik zijn in eerste instantie niet de meest bijzondere plekken. Een stukje bos naast een snelweg, of een klein struikje bij de speeltuin. Het hebben van een goede locatie biedt geen garantie voor het maken van een mooie foto. Bij het voorleggen van mijn locaties aan mijn klanten kreeg ik af en toe een verontwaardigde blik: “Daar?!?”. Probeer hier doorheen te kijken en je klant of model uit te leggen waarom je deze locatie zo mooi vind. Dit kan bijvoorbeeld door het licht komen, of de groene kleur van de bomen.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot