Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogIdentificatie als fotograaf

Identificatie als Fotograaf

Nederland telt zo’n elfduizend beroepsfotografen. Het is daarom erg lastig om je als fotograaf te onderscheiden in beeld. Gelukkig staan er verschillende richtingen die je kunt inslaan als beeldmaker. Maar hoe identificeer je jezelf als fotograaf?

Onderwerpkeuze

Het eerste belangrijke punt bij het vinden van een eigen stijl is de keuze van je onderwerp. Ben je bijvoorbeeld opgegroeid met motoren en auto’s in de familie, dan is het vanzelfsprekend dat je een bepaalde connectie met dit onderwerp kiest. Je kiest je onderwerp niet zomaar. Je hebt een bepaalde fascinatie, of juist affectie met hetgeen wat er op je foto staat. Fotografeer vooral hetgeen waar jij je als persoon mee verbonden voelt en laat je niet leiden door mooie plaatjes om deze vervolgens te imiteren. 

Laat je inspireren

Bekijk de fotografen die hetzelfde onderwerp in beeld brengen en raak geïnspireerd door de manier waarop zij het onderwerp benaderen. Je kunt bijvoorbeeld een museum bezoeken of een boek aanschaffen of lenen waarbij een bepaalde fotoserie wordt uitgelicht. Dit betekend niet dat je het werk wat zij maken moet namaken, maar geeft je wel meer inzicht op welke verschillende manieren je een onderwerp kan fotograferen.

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen

Je zult ongetwijfeld fouten maken tijdens je ontwikkelproces naar het vormen van een eigen identiteit als fotograaf. Blijf vooral veel oefenen en vraag andere mensen om feedback. Het is niet altijd leuk om kritiek te krijgen op je werk, maar soms wel nuttig.

Creëer een netwerk

Een passend netwerk is van essentieel belang bij het creëren van juiste content. Zorg ervoor dat je warme contacten hebt wanneer je bijvoorbeeld boeren op het platteland wilt fotograferen. Ga naar agrarische beurzen, leer mensen kennen, maar verdiep je vooral in het onderwerp. Zonder vooronderzoek heb je geen idee waar je het over hebt en kan je een verkeerd beeld geven over het onderwerp wat je aan het fotograferen bent.

Commercieel of voor jezelf

Het begrip fotograaf kan op vele verschillende manieren worden geïnterpreteerd. De ene fotograaf maakt plaatjes voor de krant, de ander fotografeert auto’s of iemand maakt een documentaire serie over een bepaald maatschappelijk probleem. Wanneer je een commercieel fotograaf bent, dus in opdracht foto’s maakt voor een bedrijf of organisatie, zijn er vaak bepaalde eisen en wensen waaraan je moet voldoen. Wanneer je voor jezelf werkt, dus eigen werk maakt, zit hier niet een druk achter. Dit kan ervoor zorgen dat je een andere manier van werken hanteert en er dus een ander beeld kan ontstaan. Bij het maken van vrij werk, heb je dus meer ruimte om te doen en laten wat jij wil als fotograaf.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot