Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogKleurprofielen & Foto's. Hoe werkt dat nu precies?

Kleurprofielen & Foto's. Hoe werkt dat nu precies?

Er zijn nogal wat misvattingen over te vinden: verschillende kleurenprofielen. Wat is nu het beste kleurenprofiel voor een foto? Lees in dit artikel meer over het gebruik en de verschillen in kleurprofielen van foto's.
Mijn persoonlijke ervaring is om zo weinig mogelijk aan je bestand te knutselen. Vooral wanneer je een foto af gaat drukken kan er in het kleurenprofiel nogal eens iets verkeerd gaan.

Pixels

Een foto bestaat uit verschillende soorten pixels. Deze pixels zijn opgebouwd uit verschillende kleuren die uiteindelijk uit drie kleuren te herleiden zijn: rood, groen en blauw. Door deze drie kleuren te mengen, ontstaan er kleuren zoals oranje, paars of roze.
De meest gebruikte kleurprofielen die je tegen zult komen zijn adobeRGB en sRGB. Naast deze twee kleurprofielen zijn er nog talloze andere profielen beschikbaar, echter bespreken we deze meest gebruikte. Het directe verschil tussen deze twee kleurprofielen kun je zien in de onderstaande afbeelding. Wat opvalt is dat sRGB aanzienlijk minder kleurinformatie dan Adobe RGB bevat.

sRGB

sRGB zien we als kleurprofiel het meest voorkomen op met name online kanalen als websites en social media. Kort gezegd, is sRGB het profiel dat het meest gebruikt wordt voor digitale media.

De meeste kleuren bij een sRGB kleurenprofiel bevatten genoeg kleuren, maar de meest verzadigde kleuren zijn niet aanwezig.

Het kleurenbereik van het sRGB profiel is voor online dan ook meer dan afdoende om een foto zodanig te waarnemen als wij dit zouden moeten zien. Het enige dat ontbreekt aan het sRGB profiel zijn de meest verzadigde kleuren, dat juist in het Adobe RGB wel te vinden is.

Vandaag de dag bieden camera’s en printers meer ondersteuning voor betere kleuren dan het sRGB profiel. Daar komt het gebruik van het Adobe RGB kleurprofiel bij kijken, dat weer een goede optie is voor fotoafdrukken.

AdobeRGB

Adobe RGB bevat een stuk meer kleurinformatie dan sRGB en is geschikt voor het afdrukken van beeldmateriaal. De drie verschillende kleuren rood, groen en blauw kunnen op 256 manieren per kleur worden afgebeeld. Adobe RGB zorgt voor de meest natuurgetrouwe weergave van de situatie of het onderwerp.
Op de computer kan een beeld er anders uitzien dan wanneer deze wordt afgedrukt. Dit heeft te maken met het feit dat een monitor is ingesteld op één kleurenprofiel. Dit zie je ook terug in de bovenstaande grafiek. Grofweg gezien, ligt het kleurenprofiel van een monitor tussen het sRGB en Adobe RGB profiel in. En dan hebben we nog eens te maken met een enorm aanbod aan monitoren die allemaal nét even iets anders werken.

We kunnen hieruit concluderen dat een monitor iets meer in kleuren kan tonen dan sRGB, maar ook nét iets minder dan met een AdobeRGB profiel.  Technisch gezien zou een foto dat in AdobeRGB wordt afgedrukt meer kleuren kunnen tonen dan het sRGB profiel. AdobeRGB bevat simpelweg meer kleurinformatie. Het is dan ook altijd aan te raden om de instellingen van je camera te bekijken op het kleurprofiel dat ingesteld staat.

Kleurprofiel afstemmen

Wanneer je foto's maakt in het JPEG formaat, is het raadzaam om vooraf de instellingen van je camera te bekijken. Welk kleurprofiel is er ingesteld? De volgende stap is het bedenken van hetgeen waarvoor de foto's die je wilt gaan maken bestemd is, is het alleen voor online gebruik? Dan stel je sRGB in, moet het ook op print gezet worden? Stel dan het Adobe sRGB in.
Heb je foto's gemaakt met het sRGB profiel en wil je ze toch gebruiken voor print? Dat is natuurlijk ook gewoon mogelijk, hetzij met minder kleurruimte. Wil je deze keuze pas later in het proces maken? Zorg er dan voor dat je niet alleen foto's maakt in het sRGB formaat.
Of stel vooraf je camera in, mits de ondersteuning daar is, op het RAW formaat. Een foto gemaakt in RAW bevat ontzettend veel informatie en is hiermee tot diepgaand niveau aanpasbaar, zo ook het kleurprofiel.

Monitor kalibratie

Een ander belangrijk aspect voor een realistische kleurenweergave is een goed gekalibreerde monitor. Het komt zeer regelmatig voor dat fotografen gemaakte foto’s bewerken op een computer. De bewerkte foto's worden hierna op social media gepubliceerd of afgedrukt.

En dan zien we vaak het resultaat met een volstrekt verschillend beeld.

Hierbij kun je jezelf afvragen of de monitor wel juist is gekalibreerd. Voor het kalibreren van monitoren zijn er verschillende apparaturen te vinden bij onder andere CameraNU.nl.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot