Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogLentebloemen fotograferen

Lentebloemen fotograferen

5x tips voor het fotograferen van lentebloemen

We zijn al een tijdje onderweg in de lenteperiode, wellicht heb je er dan ook al vele gemaakt. Ik heb het over typische lentefoto’s van opkomende bloemen, tulpen en fraaie bloesems als struiken en bomen.

Bloemen zijn veelal een favoriet onderwerp in deze periode om te fotograferen. Niet zo vreemd ook, de mooiste vormen en kleuren komen voorbij. Daarbij kan iedere fotograaf zijn specialisme wel kwijt in landschap- en natuurfoto’s of juist in de details stappen met macrofotografie.

Hieronder 5 basistips voor het op de foto zetten van lentebloemen en bomen.

Fototip 1 / Neem een standpunt in

Voordat je een foto gaat maken van een bloem, is het goed om na te denken over het standpunt welke je in gaat nemen. We zien ontzettend vaak dat foto’s vanuit staande positie worden gemaakt. Mits bewust gedaan, is het een enigszins saaie manier van foto’s maken.

Probeer eens dichterbij de bloem te komen, dan hoef je ook niet te zoomen. Vanuit de hurken (kikkerperspectief) of liggend voor een bloem, worden je foto’s al heel anders dan wanneer je ze staand zou maken. Of ga eens onder een boom liggen en kijk wat er gebeurt als je de camera omhoog richt.

Fototip 2 / Fotografeer met weinig scherptediepte

Als je een foto maakt van een bloem of rij tulpen, wil je dat de aandacht van de foto ook uitgaat naar datgeen waar je op scherpgesteld hebt. Dit kun je goed realiseren door weinig scherptediepte te gebruiken. De wazige voor- of achtergrond zorgt ervoor dat de aandacht wordt getrokken naar het scherpe deel van de foto. Met landschapsfoto’s wil je juist veel scherptediepte hebben. De foto wil je van voor tot achter scherp hebben.

Scherptediepte wordt bepaald door een aantal factoren. Ten eerste én de belangrijkste is het diafragma. Hoe kleiner je diafragma (groot getal, bijvoorbeeld f20) hoe kleiner de scherptediepte. Hoe groter je diafragma (klein getal, bijvoorbeeld f2,8), hoe minder scherpte in de diepte.

Ook afstand tussen de camera en het onderwerp bepaald de mate van scherptediepte. Zit je dicht op het onderwerp, dan heb je minder scherptediepte. Een grotere afstand tot het onderwerp geeft juist weer meer scherptediepte.

Probeer de beste scherptediepte te vinden door meerdere foto’s te maken van verschillende afstanden. Probeer dit wel in kleine stapjes te doen.

Fototip 3 / Dauw en druppels fotograferen

Macrofoto’s van druppels en dauw op planten en bloemen zien we veel terugkomen. Een druppel rollend over het blad, geeft fantastische effecten. Voor echte dauw druppels van foto’s kun je het beste de wekker wat vroeger zetten. In de ochtend, bij een opkomende zon, heb je de meeste kans op de échte natuurlijke dauwdruppels.

Je kunt natuurlijk ook zelf voor de druppels zorgen. Zoek een goed moment van de dag uit (in verband met het licht) en neem een waterspuit mee. Zet deze niet op de ‘harde straal’ stand maar op een sproeistand.

Een bloem met dauw fotograferen op de macrostand geeft ook fantastische resultaten. Hiervoor heb je wel een geschikt macrolens nodig.

Fototip 4 / Let op de achtergrond

Niets is storender dan een rommelige omgeving, geldt ook zeker wanneer je foto’s maakt. Let daarom altijd goed op hetgeen wat er achter, voor of rondom jouw onderwerp aanwezig is. Probeer enkele storende elementen te verwijderen. Aarde en vuil op een bloem, grassprieten zwevend voor de lens of dorre blaadjes, probeer ze weg te halen.

Het is niet de bedoeling dat je nu ineens gehele bloemen naast je onderwerp uit de grond trekt. Het blijft de natuur dat je wilt fotograferen, storende elementen kunnen ook juist het beeld versterken. Oftewel, probeer de setting netjes te maken, maar doe dat met mate.

Fototip 5 / Let op je sluitertijd

Wanneer je foto’s maakt van bloemen, merk je al snel dat het kan gebeuren dat deze onscherp worden. Het is ontzettend belangrijk de camera stil te houden wanneer je een macrofoto wilt maken, of wanneer je ver ingezoomd hebt.

De kleinste bewegingen kunnen al in onscherp beeld resulteren. Dit komt door het beeld dat wordt vergroot met de lens, waardoor kleine trillingen nog sneller zichtbaar zijn in de foto.

Het is belangrijk om je sluitertijd goed in de gaten te houden. Wanneer je veel onscherpte hebt in je foto’s is het raadzaam om een statief te gebruiken. Alleen hebben de meeste statieven een minimale hoogte van 30 centimeter. Dat is al te hoog voor bepaalde bloemen. In dat geval kun je gebruik maken van een rijstzak, of gorillapod statief.

Een rijstzak kun je overigens zelf maken mocht je een handige doe-het-zelver zijn. Gorillapods zijn in alle online fotocamera winkels te verkrijgen met prijzen variërend tussen de €20 tot €100. Ook een rijstzak kun je online aanschaffen mocht het DIY werk niet lukken.

Mocht je geen materialen bij de hand hebben, dan kun je altijd nog de ISO omhoog zetten. Hiermee voorkom je dat de sluitertijd te lang wordt.

Bonustip / Print jouw lentefoto met 20% korting

Er is een speciale lentekorting actief op alle tuindecoraties. Maar liefst 20% op de al scherpe prijzen geven we op tuincanvas, de tuinposter en aluminium materialen. Ook de canvasposter is tot Pasen verkrijgbaar met 20% korting.

Foto's door Albert Foekema
Foto's van Shutterstock

Trustpilot