Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogMotivatie

Waar haal je elke keer de motivatie vandaan?

Deze vraag wordt mij dagelijks gesteld. Motivatie heb je niet alleen nodig bij fotografie, maar bij elke ondernemingsvorm. Fotograferen is simpel gezegd ondernemen.

Het is 4:05 in de ochtend. Mijn wekker gaat af. Ik kijk nog eens naar de klok en denk bij mezelf: “Waarom doe ik dit in hemelsnaam?” De gedachte verdwijnt snel, maar met moeite stap ik mijn bed uit. Ik wrijf me nog eens in de ogen en trek thermokleding aan. Buiten is het zo’n 3 graden. Met een bak koffie en de verwarming van de auto op stand hittegolf, rijd ik naar de carpoolplek. Daar wachtend op een boerin die mij oppikt. Ik maak een documentairefilm over de 21-jarige Liesbeth de Haan. Voor haar werk melkt ze koeien en ze is monsterneemster bij de melkcontrole in Friesland. Waar ik die motivatie vandaan haal? Ik heb geen idee. Op het moment dat ik aan het werk ben, gaat er een knop om. Op de een of andere manier doe je gewoon wat je moet doen, denk je dan.

Hoe ontstaat deze motivatie dan?

Deze motivatie ontstaat uit het plezier in het werk. Alle negatieve gevolgen zijn dan bijzaak, mijn focus leg ik op het positieve. Eenmaal je je bed uit bent, is het lang niet zo erg.

Ik zie online wel eens van die artikelen voorbijkomen. Dat succes alleen behaald wordt wanneer je voor 6:00 ’s ochtends opstaat. Complete waanzin, naar mijn mening. De ene persoon functioneer nou eenmaal beter ’s ochtends dan ’s savonds. Mijn broer, is webdesigner. Hij kan ’s avonds tot laat doorwerken, maar is minder een ochtendmens. 

Back to the roots

Voor nieuwe ideeën ga ik altijd terug naar mijn roots, Friesland. Ik rijd een rondje in de auto door de weilanden of ga een stuk hardlopen in de natuur. Onderweg kom ik elementen tegen die ik in mijn fotografie weer kan gebruiken. Inspiratie haal ik eigenlijk heel weinig uit andere fotografen. Films, boeken of documentaires boeien mij meer. Een gedachte of een spreekwoord kan al wonderen doen en je complete denkwijze veranderen.

Samenwerken is een belangrijke vorm van motivatie. Al mijn vriendinnen hebben een onderneming, maar allemaal op een andere manier. We helpen elkaar in moeilijke tijden en durven eerlijk te zijn tegen elkaar. Daarnaast vragen we elkaar vaak feedback. Hoe denk je hierover? Kan dit wel? Is dit niet teveel van het goede? Is dit niet saai? Dat zijn vragen die wij elkaar regelmatig stellen met het uiteindelijke doel om elkaar omhoog te tillen.

Maar als je voor je gevoel alles hebt geprobeerd?

Er zijn ontelbaar verschillende manieren om een concept uit te voeren. Probeer elke keer iets origineels te maken. Inspiratie kun je halen uit verschillende situaties in je omgeving. Soms kan het ook helpen om met mensen te sparren waarvan je eerst niet denkt dat zij je verder kunnen helpen. Zelf woon in ik een hofje in het centrum van de stad. Regelmatig spar ik met mijn buren over verschillende projecten. Juist de mensen die niet dichtbij fotografie staan, kunnen goede tips geven. Soms vraag ik bijvoorbeeld ook mijn oma of ze het idee begrijpt.

Kijk ook niet teveel naar andere concurrenten, tenzij deze mensen je inspireren. Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Op Social Media wordt vaak alleen het positieve naar buiten gebracht, tegenslagen zal je weinig tegenkomen op het internet. Hierdoor kun je erg afgeleid raken. Verschillende gedachten zweven door je hoofd. Moet ik mijn stijl veranderen? Wat moet ik met mijn feed?
Daarnaast heeft motivatie ook met hard werken te maken. Succes komt je absoluut niet vanzelf aanwaaien. Als fotograaf ben ik non-stop met mijn bedrijf bezig. ’S Ochtends bij het opstaan tot ’s avonds laat gaat dit door. Van mailtjes beantwoorden, klanten bellen, vrij werk maken, website up-to-date houden tot het onderhouden van Social Media. Daarnaast de eindeloze uren achter de computer tot je in slaap valt achter je scherm. Dit hoort er allemaal bij.

Als laatste; iedereen komt op een punt in zijn leven waar je even geen inspiratie en motivatie hebt om door te gaan. Dit zijn juist de momenten dat je door moet pakken, want hebben het allang voor gezien rond deze tijd. Door even door de zure appel heen te bijten, kom je op een moment waar je eerder nog niet stond. Hierdoor krijg je weer nieuwe inzichten en ontwikkel je jezelf als ondernemer. 

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot