Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogStorytelling

Hoe maak je een beeld interessant?

We kennen ze allemaal wel, de mooie zonsondergangen en macrofoto’s van bloemen met bijen. Vaak is de fotograaf die deze plaatjes geschoten heeft ontzettend trots op het beeld. Echter kan niet elke toeschouwer dit soort beeld waarderen. Er bestaan immers al soortgelijke beelden.

Beeld vs. taal

De clichématige quote: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden.”, kennen we inmiddels allemaal wel. Fotografie is echter ook een taal, een communicatiemiddel om een bepaald onderwerp in beeld te brengen. Deze onderwerpen kunnen ontzettend variëren, van mensen tot honden en van lantaarnpalen tot balpennen. Maar hoe maak je dit beeld nou interessant?
De kunst is om een duidelijk doel te hebben met je beeld, wat wil je ermee vertellen? De Amerikaanse fotograaf en socioloog Lewis Hine (1874 – 1940, Wisconsin) fotografeerde in het begin van de twintigste eeuw, kinderarbeid in de Verenigde Staten. Door middel van deze beelden kwamen de negatieve invloeden van kinderarbeid op het netvlies terecht van de alledaagse mens. Deze serie foto’s heeft veel invloed gehad op de verandering van regels omtrent kinderarbeid.

Probleem

Elke seconde van de dag maken duizenden mensen foto’s. Of dat nu met hun mobiele telefoon, tablet of spiegelreflexcamera gefotografeerd wordt. De digitalisering van de camera heeft fotografie voor iedereen toegankelijk gemaakt, wanneer men maar wil. Daarnaast biedt de modernisering van de fotografie de mogelijkheid om veel beeld te produceren door gebruik te maken van geheugenkaartjes. Er zit geen limiet, zoals dat bij de analoge fotografie het geval was, aan het maken van foto’s. Is je geheugenkaartje vol? Dan leeg je hem toch even, zodat je weer foto’s kan maken?

Wát maakt een beeld interessant?


Fotografie geeft mij de mogelijkheid om door middel van mijn camera een kijkje in het leven van iemand anders te geven. Of dat nu het voetbalteam in het dorp is of de plaatselijke geitenboer in Limburg. Mijn camera geeft de verbinding en ik kan het werk doen. Vaak krijg ik de opmerking: “Zo, jij hebt een mooie camera!”. Ik schrik daar soms van omdat ik daar totaal niet mee bezig ben op dat moment.
Een camera is slechts een middel om een moment vast te leggen, dat kijken, doe je met je ogen. Vaak genoeg zie ik fotografen in de knoei zitten met hun instellingen; iso, diafragma of sluitertijd. Als fotograaf heb ik mij daar nooit echt druk om gemaakt. Ik was wel eens in een moment waarbij ik gelijk mijn camera pakte en niet op de instellingen had gelet, vaak dacht ik dan: “Oh, ik hoop nu zo dat mijn instellingen goed zitten.”. Vaak was dit ook het geval, maar af en toe ook niet.
Daarnaast is het belangrijk om je nooit gek te laten praten door mede fotograferen met duurdere en ‘betere’ apparatuur. Ik ben vaak genoeg op bepaalde events geweest waar fotografen voor meer dan dertigduizend euro aan apparatuur bij zich hadden, daarnaast waren ze vaak ook aan het opscheppen over welke opdrachten ze wel niet binnengesleept hadden. Achteraf bekeek ik de foto’s en dacht ik bij mezelf, waarom laat ik mij hierin meeslepen? Van tevoren werd ik vaak erg onzeker van deze verhalen en schaamde me zelfs soms als ik met mijn camera in een theedoek opgerold in een sporttas kwam aanzetten. 
Echter heb ik mij hierna nooit meer wat van aangetrokken. Apparatuur zal niks voor je doen, als je niet werkt met je gevoel. Daarnaast zou een kwalitatieve fotograaf ook een foto met inhoud moeten kunnen neerzetten met een instapmodel of zelfs een wegwerpcamera.

Hoe dan?

Dat onderbuikgevoel, heeft mij nooit in de steek gelaten. Zolang je werkt op je gevoel zal veel vanzelf gaan. Daarnaast is het belangrijk om je onderwerp (wat je fotografeert) op de juiste manier te benaderen. Wil je graag mensen op straat in Friesland fotograferen? Dan is het niet slim om met allerlei apparatuur aan te komen zetten en gelijk over jezelf iets te vertellen. Eigenlijk is fotografie best een psychologisch vak, mensen denken vaak dat het een heel technisch spelletje is.

Voordat ik begin met fotograferen, bedenk ik een aantal punten die ik wil behandelen, je kan het zien als een stappenplan die ik in mijn hoofd bedenk. Soms kan het opschrijven van deze stappen ook helpen:

Stappenplan

  • Bedenk waarom je wilt fotograferen.
  • Wat wordt je thema: vrijheid, angst, verliefdheid etc.
  • Welke structuur wat betreft vorm houd je aan? Ga je loodrecht fotograferen, vierkant, in welke context, wat is je publiek etc.
  • Bedenk hoe je je onderwerp gaat benaderen.
  • Vraag feedback, fotografeer opnieuw en vraag weer feedback. Dan pas wordt je werk beter.
Gouden tip: ga niet naast je schoenen lopen, maar blijf altijd leergierig. 

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot