Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogVakantie in eigen land? 6 Fotografie tips

Vakantie in eigen land? 6 Tips om te blijven Fotograferen

Veel mensen kiezen er dit jaar voor om op vakantie te gaan in eigen land. Ook denken vele mensen dat je dan geen interessante plaatjes kan maken en dat je voor mooie foto's perse naar het buitenland moet reizen. In dit artikel geven we je zes tips om toch te blijven fotograferen en interessante platen te maken.

Koop een aantal wegwerp camera's en maak een fotoboek.

Wat is er leuker om lekker ouderwets te fotograferen met een oude analoge camera. Bij de HEMA of Kruidvat kun je voor een kleine prijs al een leuke wegwerpcamera kopen. Je moet deze camera vervolgens terugbrengen na de vakantie om de foto's te laten ontwikkelen. Koop een fotoboek en plak alle foto's na de vakantie hierin. Op deze manier maak je toch een leuke herinnering en tegelijkertijd ben je bezig met fotografie.

Bekijk Google Maps

Wat je kan helpen bij het zoeken van een geschikte fotolocatie is het opzoeken van een plek op Google Maps. Je kunt gemakkelijk mooie meren bekijken en bossen opzoeken. Rijd/loop/fiets naar de plek toe en zoek het geschikte moment uit om te fotograferen. Een mooie zonsondergang bij een meer kan bijzondere beelden opleveren.

Neem je camera overal mee naartoe

Ben je van plan een mooie stadswandeling te gaan maken? Een dagje Maastricht? Wanneer je de camera altijd bij je hebt zul je geen moment missen en kun je de mooiste foto's maken. Wel is het handig om gemakkelijke lenzen of lens met je mee te nemen. Een 50 millimeter lens kun je bijvoorbeeld makkelijk in je tas wegstoppen. Zo wordt je cameratas ook niet al te zwaar.

Ga je niet op vakantie?

Ook wanneer je niet op vakantie gaat kun je mooie foto's maken. Plan eens een vrije dag! Kies van te voren een plek uit, bijvoorbeeld de zeedijk of een natuurgebied en ga daar aan de slag. Wijk je af van je onderwerp tijdens de trip? Geen enkel probleem, pak juist de spontane momenten en ideeën en laat je creativiteit de vrije loop. Je kunt er ook voor kiezen om samen met een andere fotograaf op pad te gaan. Je leert altijd van elkaar en het geeft je misschien compleet nieuwe inzichten!

Ga naar een plek waar je normaal niet zo snel naartoe zou gaan

Juist op de plekken waar je in eerste instantie niet naartoe zou gaan kom je de meest verrassende elementen tegen. Laatst reed ik naar een dorpje, helemaal aan het einde van de zeedijk. Ik reed door het dorpje en besloot even te stoppen. Ik liep door het dorpje heen en ik kwam talloze onderwerpen tegen die ik heb gefotografeerd. Toen ik met de auto door het dorpje reed zag ik al deze bijzonderheden niet. Tijdens het rijden kun je niet alles zien dan wanneer je er écht de tijd voor neemt.

Fotografeer de sterren

Er zijn talloze tutorials op internet te vinden voor het fotograferen van sterren. Vergeet vooral je statief niet. Een geschikte lens voor sterrenfotografie is bijvoorbeeld de 24-70 f/2.8. Heb vooral veel geduld, als het de eerste keer niet direct lukt. Dat is helemaal niet erg, al doende leert men.

Tutorials op Youtube bekijken

Wat ook wel kan helpen is om op YouTube een tutorial te bekijken en deze zelf uit te voeren. Je maakt zo hele andere beelden en juist omdat er geen druk achter zit omdat je op vakantie bent, kun je hele unieke beelden creëren. Fotografeer bijvoorbeeld van alles uit je auto raam, alles wat je tegenkomt en wat je interessant vindt. Of fotografeer bijvoorbeeld je eten iedere dag en maak er een serie van. Je kunt deze beelden later altijd nog weggooien, maar het is misschien leuk om er achteraf nog iets van te maken. Het is natuurlijk ook van belang om nog een beetje te genieten van je vakantie.

Leg daarom je camera af en toe ook even weg zodat je nog wat inspiratie overhoudt.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot