Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogWat is Bokeh en hoe krijg je dit effect in foto's

Wat is bokeh en hoe krijg je dit effect in je foto’s

Ben je regelmatig met fotografie bezig? Dan heb je er vast al wel eens iets over gehoord. Bokeh is een term welke we steeds vaker voorbij hebben zien komen het afgelopen jaar. Maar wat is het precies? En nog beter gesteld, 'wat kun je ermee', en 'hoe doen we dat'? In dit artikel lees je wat bokeh is en hoe je dit ook zelf kunt creëren in je foto's.

Het fenomeen Bokeh

De term Bokeh komt uit Japan. Het woord staat voor zachte, dromerige onscherpe gedeeltes binnen een foto. Het bokeh effect zien we vaak terugkomen in macro- en portret foto’s, of foto’s met lichtjes op de achtergrond.

Waarom bokeh gebruiken

Het doel is dat het onderwerp scherp is en de achtergrond mooi wazig. Foto's met een onscherpe achtergrond stralen rust uit. Dit zorgt ervoor dat de aandacht naar het onderwerp gaat. Het is niet de bedoeling dat je hele foto onscherp wordt. Deze foto's kun je het beste meteen verplaatsen naar de prullenbak. Met bokeh laat je letterlijk zien waar je de focus wilt leggen. Je geeft de kijker geen keuze. Ze moeten naar het onderwerp kijken want de rest is wazig.

Bokeh effect creëren

Om het bokeh effect te creëren heb je drie dingen nodig:

1. Diafragma

Hoe lager diafragma getal (f-getal) je lens heeft, hoe beter bokeh effect je krijgt. De lens heeft een opening die een bepaalde hoeveelheid licht kan doorlaten of tegenhouden. Die opening noemen we het diafragma. Hoe meer je het diafragma openzet, hoe meer licht je binnenlaat in je camera. Omgekeerd werkt dit ook zo, hoe meer je het diafragma sluit, hoe minder licht er binnenkomt. Als je ergens een f met een getal ziet is dit het diafragma.
In dit voorbeeld is goed te zien hoe lager je f-waarde van je lens, hoe groter je diafragma.

Diafragma en scherpte

Er zit een link in de hoogte van je diafragma en de scherpte van je foto. Het diafragma kun je instellen op verschillende f-waardes. Hoe lager je f getal, hoe minder groot deel van je foto scherp is. Dit komt omdat je een grote opening hebt. Hierdoor valt er veel licht binnen en wordt er maar een kleiner deel van je foto scherp.

Dus stel je camera in op een zo groot mogelijk diafragma. Stel scherp op je onderwerp en maak de foto!

2. Afstand

Ga dicht bij je onderwerp staan. Natuurlijk zijn er grenzen wat afstand betreft. Elk object heeft een minimale scherpte afstand. Hoe dichter je bij je onderwerp staat, hoe vager je scherpte/ diepte gebied. Zorg dat het onderwerp dat je fotografeert op flinke afstand van de achtergrond staat. Hoe verder de achtergrond hoe onscherper deze wordt.

3. Zoom in

Een zoomlens werkt uitstekend als je het bokeh effect wilt creëren. Dit komt doordat je niet alleen het onderwerp vergroot, je vergroot ook de mooie wazige achtergrond. Het groot de afstand moet zijn verschilt per onderwerp, maar ga altijd uit van minstens vijf meter.

Bokeh en licht

'Shaped Bokeh' - oftewel figuurtjes bokeh, is een techniek die gebruikt wordt om meer sfeer aan je foto’s te geven. Om dit effect te krijgen heb je een aantal dingen nodig:
  • lichtjes
  • statief
  • lens met een groot diafragma
  • figuur om voor je lens te plaatsen
Een normale bokeh heeft altijd een ronde vorm. Wil je een ander figuur dan zul je de basisvorm moeten veranderen. Dit doe je door de camera voor de gek te houden met een simpele en creatieve toepassing.

Je gaat je lens bedekken met een stukje zwart karton, waardoor het licht alleen maar op de sensor kan komen door het figuurtje wat je hebt gemaakt. Het figuurtje wat je voorop de lens plaatst is dan als het ware het nieuwe diafragma waar je camera mee gaat werken. Bovenstaande foto zouden de lichtjes in hartjes veranderen.
Bij deze foto is er een stuk karton met een vlinder voor de camera gehouden. Waardoor de lichtbollen in vlindertjes zijn verandert.

Trustpilot