Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogWat maakt jou als fotograaf bijzonder?

Wat maakt jou als fotograaf bijzonder?

Misschien wel een van de meest belangrijke elementen van een succesvolle fotograaf: hoe blijf je in een wereld die verzadigd is met beeld, jezelf nog onderscheiden?
Het is van belang om in eerste instantie dicht bij jezelf te blijven. Veel fotografen kijken teveel naar onderwerpen die te ver van zichzelf af staan. Wat mij altijd heeft geholpen, is om een onderwerp te kiezen waar jij een interesse voor hebt. De stap wordt hierdoor ook een stuk kleiner om simpelweg aan de gang te gaan en foto's te maken. Juist in de meest simpele, of voor jouw "gewone" onderwerpen, zitten de leukste series. Maak een mindmap en schrijf alles op waar jij je op dit moment mee bezighoudt. De brandweer, het runnen van een manege, een fietsenwinkel, hovenier, een eigen eetcafé, bloemist etc. Als je deze onderwerpen of beroepen hebt opgeschreven kun je verderwerken. Zit je bijvoorbeeld bij een waterpoloteam? Maak eens een mooie serie over deze sport.
Er zijn vandaag de dag veel beeldmakers die elke fotosessie hetzelfde technische trucje toepassen. Al snel krijgen ze duizenden volgers, want blijkbaar trekt die stijl een publiek aan. Heel origineel is het vaak niet. Probeer ook eens een andere lichtopstelling of beeldstijl uit. Blijf experimenteren. Juist daardoor trek je de aandacht bij je publiek en maak je je volgers nieuwsgierig. In mijn werk zie ik elke opdracht als een uitdaging, waardoor een fotoserie elke keer anders uitpakt. Ik probeer wel een structuur aan te houden, zodat er wel herkenning ontstaat. Dit doe ik bijvoorbeeld door te kijken naar mijn kader, kleuren of compositie.
Daarnaast is het belangrijk om je pijlen niet op één manier van fotograferen te richten. Ontmoet andere fotografen en leer nieuwe technieken en ontwikkelingen kennen. Ook is het belangrijk om je netwerk/klanten te onderhouden. Ik zie mijn netwerk altijd als een soort plantjes, je moet ze af en toe water en wat liefde geven. Geef eens een foto cadeau bij een jubileum of plaats een positieve review op hun online profiel. Focus vooral ook op wat je leuk vindt om te doen. Als je liever geen bruiloften fotografeert, doe dit dan vooral niet. Houd hier ook rekening mee in je presentatie. Wees kritisch naar jezelf en wat je online wilt plaatsen en wat niet. Mijn ervaring: je kan beter 1 goede foto per week plaatsen, dan elke dag een wat mindere foto.
Neem feedback serieus maar filter waar nodig. Vaak kreeg ik tijdens een opdracht wel eens de opmerking: "Maar, moet je dat niet juist vanuit die hoek verlichten? Of moet je niet in die hoek staan?". In eerste instantie was mijn reactie vaak erg volgzaam. Het resultaat? Een foto die niet bij mij past en vaak ook niet goed uitpakte. Wees zeker van jezelf, ook al zeggen mensen wat anders. Zonder dat je het doorhebt, ben je iemands anders foto aan het maken. Juist die andere manier van kijken, maakt een foto bijzonder.
Als laatste wil ik benoemen dat het ontzettend belangrijk is om af en toe ook feedback aan te nemen. Zoek in je netwerk naar personen waarmee je kunt sparren. Een andere blik op je werk is goed, maar pas op dat je je niet teveel laat leiden. Daarom is het van belang dat je vanuit verschillende hoeken feedback kan ontvangen.

Soms vraag ik mijn moeder (die overigens niks met fotografie heeft): “Mam, zie jij wat ik met deze foto bedoel?”. Laat je werk ook bekijken door mensen die niet in de fotografie branche zitten.

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot