Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogWelke apparatuur is belangrijk

Welke apparatuur is belangrijk voor het maken van een goede foto?

Tegen de tijd dat je het nieuwste cameramodel hebt aangeschaft, is er alweer een nieuw product in ontwikkeling op de fotografiemarkt. Ik krijg veel vragen welke apparatuur mensen moeten aanschaffen. Objectieven, een body, statieven, computers en ga zo maar door. Als fotograaf vind ik het lastig om persoonlijk advies te geven, omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. De een vind touchscreen fijn, de ander simpelweg niet. Sommige mensen gaan gewoon nog ouderwets naar en winkel en laten zich adviseren. Tóch kan dit ook verkeerd uitvallen. Als gevolg; het uitgeven van honderden (tot duizenden!) euro’s en een camera die stof hapt in de kast.

Tips

Een handige site die ik vaak gebruik is tweakers.net. Je kunt hier apparatuur gemakkelijk vergelijken en de reviews lezen. Mijn advies: probeer eerst een klein budget uit. Geef niet gelijk alles uit. Begin bijvoorbeeld eerst met een goedkope spiegelreflexbody met een simpele lens en vanuit daar kun je je apparatuur upgraden. Uiteindelijk draait het erom wat de fotograaf met de camera doet.

Plastic Fantastic

De 50mm F/1.8 heb ik in mijn eerste jaren ontzettend veel gebruikt. Je leert met (on)scherpte omgaan en het is een lichtsterke lens (dat betekend dat je ook bij weinig licht kunt fotograferen). Daarnaast is het een kleine en lichte lens wat het gemakkelijk maakt om deze bijvoorbeeld ook op vakantie mee te nemen. Dit objectief valt in de lage prijsklasse.

Lenen

Iedereen heeft wel een oom in de familie die fotofanaat is. Je kan altijd even langsgaan en vragen of je zijn camera even mag gebruiken of lenen voordat je zelf een grote aankoop doet. Dit kan je veel geld besparen!

Welk merk?

Elk merk heeft zijn voor-en nadelen en daarbij heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Er bestaat geen merk dat het beste is, want iedereen heeft zijn of haar mening daarover. Kies vooral een merk dat bij jou past en goed voelt. Een camerawinkel kan een uitkomst bieden om verschillende camera’s aan te voelen. Voor mij als fotograaf vind ik het belangrijk dat mijn camera slechts het middel is om iets vast te leggen. Het apparaat moet geen belemmering worden voor het maken van je foto’s.

Discipline

Je apparatuur hangt ook erg van je vakgebied af. Zelf ben ik documentairefotograaf en voor mij is het werken met vaste brandpunten het fijnst. Hierdoor raak ik niet afgeleid en krijg ik continuïteit in mijn foto’s. Ben je sportfotograaf? Dan neigt je objectief toch meer naar een zoomlens. Een mooie portretlens kan het zachte effect in je achtergrond creëren.

Misleiding

Laat je niet ompraten door andere mensen die vinden dat je apparatuur niet goed voldoet. Ik heb als fotograaf al ontzettend veel op- of aanmerkingen gekregen over mijn apparatuur. “Ja, dit is net dat oude model hé!”. Trek je hier vooral niks van aan. Met een set van tienduizend euro heb je misschien net wat meer opties, maar je foto’s moeten wel interessant zijn.  

Auteur: Martina Ketelaar

Martina Ketelaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam. Ze is een toegepaste documentaire fotograaf die voor bedrijven en organisaties werkzaam is. Ze is gevestigd in Bolsward, Friesland, maar is daarnaast veel in de randstad te vinden. Ook fotografeert ze haar eigen projecten die vaak met actuele onderwerpen als identiteit, cultuur en authenticiteit te maken hebben.

Website: martinaketelaar.com

Trustpilot