Ruim 10 jaar specialist
100% Vakwerk
Grootformaat
2-3 Werkdagen levering
contactprijzen
zakelijk
0515 - 870013
HomeBlogWinterfotografie

8x Winterfotografie tips

Beste (hobby)fotografen, geniet je ook zo van het mooie winterseweer? Ook de sneeuw laat zich steeds meer zien en zo nu en dan vriest het stevig. En natuurlijk de mooie wintersport! Ook daar kunnen we ontzettend van genieten.

Tijd voor mooie winterfoto’s! In deze blog een paar tips en tricks waardoor je winterkiekjes nog mooier worden!

Winterfotografie tip 1

Als je aan Winterfotografie denkt heb je al snel een plaatje in je hoofd met veel sneeuw, Maar wat ook heel mooi is, is winterrijp. Rijp zijn ijskristalletjes die zich op grassprietjes, plantjes, takjes of andere objecten vormen. Dit is prachtig om te fotograferen. Houd het weerbericht in de gaten en kijk dan goed om je heen. Probeer de kristalletjes zo scherp mogelijk te krijgen en speel een beetje met scherptediepte. Hierdoor kunnen foto’s mooi sprookjesachtig worden.

Winterfotografie tip 2

Winter is een grijs en grauw seizoen en dan mis je vaak kleur. Daarom is het goed om diepte aan je foto te geven. Probeer tussen de witte wonderen wereld toch contrast te krijgen zodat je foto’s niet als het ware plat worden.

Winterfotografie tip 3

Als je personen of voorwerpen wilt fotograferen zorg dan ook voor veel contrast. en kijk goed waar schaduw en licht vandaan komt. Daarnaast wil je wel dat de witte sneeuw ook echt wit is, met standaard instellingen kan het al snel te blauw worden. Zet je witbalans op schaduw.

Winterfotografie tip 4

Het tijdstip is ook heel belangrijk, in de wintertijd heb je niet lang licht. Maar het is ook niet heel goed om je foto’s te gaan maken rond het middaguur. Het licht maakt dan veel schaduwcontrasten en het wit kan verblindend zijn. Het beste is om foto’s te maken wanneer het licht rustig is en niet te fel. Bijvoorbeeld met zonsopgang of ondergang, dan zijn de kleuren in de lucht ook heel mooi.

Winterfotografie tip 5

Geef niet op als het weer te slecht is. Het weer kan erg onvoorspelbaar zijn. Dat kan juist heel interessant uitpakken voor een prachtige foto. Laat je daarom niet wegpesten door het weer. Maak het onderdeel van de foto. Al is het wel goed om je shoots van te voren een beetje te plannen zodat je weet waar je aan toe bent en niet te lang in de kou zit te zoeken naar mooie plekken of onderwerpen.

Winterfotografie tip 6

Nu is het wel handig om je camera goed stil te houden voor een goede shot. Lastig wanneer de kou je doet bibberen. Pak je daarom lekker warm in.

Maar wat we vooral bedoelen is actie en beweging van de wintersport. Kies voor een langere sluitertijd met het fotograferen van beelden tijdens wintersport. Dan “bevriest” als het ware de bewegende persoon of onderwerp. Speel daar een beetje mee, kijk wat goed uitpakt en vooral wat je mooi vindt. Het kan ook zo zijn dat je een sportstand op de camera hebt, wel zo makkelijk. Je kunt de sluitertijd ook zelf aanpassen tot 1/1000 +.

Winterfotografie tip 7

Begint het te sneeuwen tijdens het fotograferen? Dit is ook erg mooi om vast te leggen, maar let er wel op dat je camera niet nat wordt. Je kunt ook beter je flitser uitzetten want dit weerkaatst met de sneeuw en hierdoor krijg je gekke vlekken in je foto’s.

(Je kunt de camera beschermen door altijd een plastic zak mee te nemen in de tas. Een zonnekap beschermt ook je lens, tot zekere hoogte. Wil je helemaal zeker zijn van een droge camera? Kijk dan eens voor een zogenoemde 'rainsleefe'.)

Winterfotografie tip 8

Als het koud is gaan batterijen minder lang mee. Wees daarom voorbereid en neem een extra batterij mee als je deze hebt. Eigenlijk is dit altijd wel handig voor wanneer je lekker enthousiast bezig bent met fotograferen. Een extra geheugenkaartje komt dan ook van pas.

Denk met het koude weer ook aan je camera. Het is belangrijk dat deze niet een (te hoge) temperatuurklap krijgt.

Breng de camera bij binnenkomst niet direct in een warme huiskamer. Leg het bijvoorbeeld eerst in een 'tussenruimte' als een halletje, of een bijkeuken. Zo kan de camera rustig op temperatuur komen. Laat altijd tijdens het acclimatiseren de lens op je camera zitten. Je wilt geen condensvorming hebben aan de binnenkant.

Wel kun je vast de accu en het geheugenkaartje eruit halen. Kun je direct de foto's bekijken en beginnen met eventuele nabewerkingen.

Veel fotografie plezier

Ik hoop dat je verder kunt met deze 8 winterfotografie tips. Heb je naar aanleiding van dit artikel mooie foto's kunnen maken en wil je het met ons delen? Dat kan altijd! Stuur je winterfoto in naar vraag@photogifts.nl.

Trustpilot